vrijdag, december 13

Fit update: #2 Eten


Vorige week vertelde ik in mijn fit update #1 hoe belangrijk fit en gezond zijn voor mij is en hoe dat zo is gekomen. Nu ben ik heel eerlijk: hoewel ik de laatste tijd meer probeer te sporten en gezonder te eten, is het niet de beste tijd van het jaar om dit op te pakken. Kruidnootjes en chocoladeletters liggen hier thuis nog steeds voor het oprapen en het is ook de maand van feestjes en natuurlijk kerst en oud & nieuw. Maar ik denk altijd, ik kan mezelf helemaal laten gaan, of op de momenten dat ik wel gezond kan doen dit gewoon doen, waardoor er aan het eind van de maand weer minder aanzit. Daarom vandaag het eten dat ik elke dag probeer te eten of juist te vermijden.

Het laten liggen van (lekker) eten is voor mij altijd heel moeilijk geweest. Ik ben niet zo iemand die uit zichzelf een hapjes rondje over slaat of het er niet lekker van neemt als er een bak chips voor haar neus wordt gezet. In de tijd dat ik goed bezig was met afvallen heb ik wel beter geleerd mijn porties te doseren en vaker nee te zeggen. Nu vind ik dit eerste heel moeilijk wat betreft het avondeten: pasta is mijn favoriete eten, en ik schep gerust twee keer op (en nog een klein hapje om het af te leren), in mijn achterhoofd weet ik dan wel: véél koolhydraten, niet slim, ik eet het nog wel een andere keer. Maar als je eenmaal aan het eten bent, is het zo moeilijk om te stoppen - net zoals met een zak chips. Qua ontbijt, lunch en tussendoortjes gaat het makkelijker. Wat ik voor al deze eetmomenten gebruik (afwisselend: als ik het een voor ontbijt heb gebruikt, gebruik ik het andere voor lunch)

-  Yoghurt: vol, mager, grieks, afwisselend is het bij ons allemaal in huis, maar ik eet het allemaal (al is het ene beter dan het andere). Als ik het mee naar school neem doe ik yoghurt in een meeneembeker, wat haverzemelen en muesli in een boterhamzakje en neem ik een lange lepel mee.
- Muesli: Vaak ongezond doordat er krokante stukjes inzitten, maar de Lidl heeft een hele fijne: droog, maar door de toegevoegde vruchten en noten heel erg lekker.
- Eieren: Als ik 's ochtends wat extra tijd heb kook ik eieren: één 's ochtends en één mee naar school, of twee op brood voor tijdens de lunch.
- Mager vlees: Het eten van (te) veel vlees is niet goed, maar op brood kan ik het niet vermijden. Filet americain, ossenworst, rookvlees en kipfilet, komt u maar.
- Haverzemelen: Hoewel ik best allemaal superfoods door mijn yoghurt zou willen gooien is dit helaas niet allemaal mogelijk omdat het best wel duur is. Haverzemelen zijn wat dat betreft een goede oplossing: ze zijn gezond, gisten in je maag en zorgen daardoor urenlang voor een vol gevoel (dé oplossing voor als je voordat het middag is al je eten al naar binnen hebt gewerkt).
- Groene thee, water en koffie: Frisdrank drink ik alleen op een feestje, maar ook dan probeer ik het binnen de perken te houden. 's Ochtends ontbijt ik met groene thee, overdag sjouw ik een flesje water met me mee (al drink ik er over het algemeen dagelijks te weinig uit) en koffie drink ik zo af en toe (zo'n 5 koppen per week schat ik).
- Verse jus d'orange: Ik drink het elke ochtend en het blijft lekker! Alvast een vitamineboost voor de hele dag.
- Brood: Ik kan niet zonder brood (wij halen het altijd vers bij een bakker), maar weet ook dat teveel niet wordt aangeraden. Daarom probeer ik maximaal 2 boterhammen op een dag te eten en ik doe ook wel eens een dagje zonder (en vervang mijn brood voor yoghurt of crackers)
- Crackers: Wasa knäckebröd volkoren, jum!
- Smoothies/fruit: Als ik 's ochtends niet veel door mijn keel krijg maak ik vaak een smoothie van sinaasappelen, banaan en nog wat fruit (wat er dan maar in huis is), het lijkt niet al te veel, maar is toch fijn als ontbijt.
- Fruit: De mandarijnentijd is aangebroken! Ik eet de hele dag door mandarijnen uit het kistje van de Lidl (sappigheid gegarandeerd). 

Ik weet dat niet alles zo gezond is, en ik vind het ook moeilijk om een balans te vinden en niet in tussenuren nog extra dingen te kopen (al koop ik dan nooit snoep o.i.d.). Wel ben ik er met deze voeding in combinatie met sporten (later daar meer over) zo ver gekomen, dus slecht zal het zeker niet zijn. Ik ga nu vooral proberen rekening te houden met porties en veel water te drinken. Nogmaals: er zijn allerlei superfoods maar ik kan mijn ouders niet vragen om zoveel rekening met mij te houden met de boodschappen, dus probeer ik het te doen met dit lijstje hierboven (wat we eigenlijk altijd wel in huis hebben) en kijk ik per week wat ik aan kan passen om het nog gezonder te maken! Weet wel: je voedingspatroon is 80% in de voeding/sport balans om je doel te behalen!

6 opmerkingen:

 1. Oh ik herken dat van de tussendoortjes zo erg! En dan heb je nu ook nog is de feestmaand.. Lastig! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken ook echt wat je schrijft, 'nee' zeggen is het moeilijkst en zeker als je eenmaal al één zoetigheidje op hebt, dan wil ik gewoon meer. Ik ben ook dol op mandarijnen en eet er zo'n 2 per dag en yoghurt met cruesli mmm ook heel lekker. Eigenlijk vind ik gezond eten veel lekkerder want er zit veel meer smaak aan maar toch denken mijn hersens het tegenovergestelde..

  liefs Mireille
  dresslikemi.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tussendoortjes zijn ook herkenbaar bij mij! Ik let niet heel veel op mijn voeding. Zou ik eigenlijk wel moeten doen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ohhh ja, het laten liggen van lekker eten.. ik heb er nog steeds problemen mee haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kwam net je blog tegen en de naam interesseerde me al, ik dacht al dat het een beetje met gezond enzo te maken had; is je blog naam een kruising tussen avocado en peanut? Heel leuk (;
  Ik ben ook wel 'fan' van gezond eten e.d. en inderdaad, in deze tijd schiet het er ook wel eens bij in. Leuk artikel en handig! Wij hebben vaak ook nog lijnzaad en citroenen in huis.
  Hele goeie tip, gewoon een schijfje citroen in je water flesje mee naar school (:
  Ik volg je!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, ik lees ze allemaal!