zaterdag, juli 19

HEALTH: LAATSTE LOODJES

 photo Onlangsbijgewerkt74_zps5e52bc52.jpg
Bron: Pinterest

Gelijk met de aankomst van dit geweldig lekkere weer kwam er een besef: Hier ben ik nog niet klaar voor. Ik had weken, maanden getraind om het vervolgens tijdens én na de examens lekker te verwaarlozen. En dat bleek toen ik afgelopen week werd opgemeten in de sportschool: gewicht omhoog, vetpercentage omhoog, spiermassa naar beneden. Even een teleurstelling, maar gelijk weer een motivatie om ertegenaan te gaan, want er staan weer dagjes strand én een vakantie naar Italië op de planning.

Helemaal glad
Ik voel me al een stuk fijner als alles geschoren, gescrubd en gelakt is en dat was ook één van de eerste dingen waar ik deze week mee begon. Niet veel kan dat gevoel van gladgeschoren benen evenaren, al helemaal niet als er vervolgens een scrub en een olietje of lotion overheen zijn gegaan. Vervolgens een zomers lakje over de nagels en geloof me, die zelfverzekerdheid krijgt gelijkt een upgrade.

He ho geen alcohol
Toen ik de toename van mijn vetpercentage die de afgelopen twee maanden heeft plaatsgevonden onder ogen zag wist ik het meteen: blame the alcohol. Onder andere, natuurlijk, want het loslaten van het gezonde eet regime en de regelmatigheid van mijn uurtjes in de sportschool krijgen ook absoluut schuld. Maar slagen ging gepaard met de nodige feestjes en daarbij de nodige drankjes. Misschien niet in grote getale, maar toch vaker dan voorheen. Gevolg: een opgezwollen gevoel, minder kracht in de sportschool én vet dat ook meteen als vet wordt opgeslagen. Ik heb de wijntjes deze week dus maar even afgeslagen en ben van plan dat nog wel een tijdje vol te houden. Want geloof me: eet gezond, sport regelmatig en laat alcohol staan en het doet wonderen voor je lichaam.

Buikspier vertier
Persoonlijk voor mij de zwakke plek: buik. Daarbij komt dat ik buikspieroefeningen zo verafschuw dat ik ze meestal gewoon oversla, zo van 'als dat vetpercentage omlaag gaat, komt dat vanzelf wel'. Maar ook als er nog wel een laagje overheen ziet kan de boel wat strakker worden. En daarom ben ik deze week massaal aan de buikspieroefeningen gegaan. Favorieten zijn planks, mountain climbers, leg raises, crisscrosses en bicycle crunches met bijbehorende variaties. Mijn matje gaat ook zeker mee op vakantie, want deze oefeningen hebben geen attributen nodig.

Als een vis in het water
Deze is vooral voor op vakantie. Grote kans dat je op de plaats van bestemming van je vakantie een zwembad hebt. Zelf ben ik altijd heel vroeg wakker en vind de dag héél lang duren als ik dan al begin met het luieren. Zwembaden zijn vaak tussen 9 en 10 open en dan nog heel rustig. Spring daarom voor het douchen een halfuurtje in het zwembad om baantjes te zwemmen, kickstart je dag.

De sportschool is je beste vriend
De afgelopen week heb ik qua sport alles gegeven wat er in zat, want op vakantie zit dat er nu eenmaal minder in. Ik begon zondag met een rondje hardlopen van 6 km, deed maandag een uur aan spinning, dinsdag alleen krachttraining en donderdag was ik zowel 's ochtends als 's avonds te vinden voor een (verdeeld) schema van krachttraining. Ik zou wel meer hard willen lopen, maar het is simpelweg te warm. Daarom zoek ik liever wat vroeger op de ochtend (of juist later op de avond) de sportschool op. 

Eet en drink wat je nodig hebt 
Dat wil zeggen: kleine porties, veel fruit, weinig koolhydraten (om een opgeblazen buik te voorkomen) en veel water.  Ik ben gek op pasta en schep vaak twee keer op, terwijl één portie meer dan genoeg is. Ik eet veel yoghurt, eieren en bananen. Daarnaast drink ik alleen maar verse sinaasappelsap, water en groene thee. En oké, de koffie ging er deze week ook wel in. 

Tintje bruiner
Afgelopen week ben ik op een gegeven moment gewoon de zon in gegaan. Ik had de neiging mezelf voor de gek te houden door te zeggen dat ik de zon wel in zou gaan als ik mijn lijf helemaal strak had, maar ik weet ook wel: dat gaat nu niet meer gebeuren. Een middagje in de tuin doet wonderen: een tintje bruiner, en dat kleed af! Daarnaast gaat wachten en werken voor dat mooie lijf gepaard met het niet-genieten van de zon, en dat willen we natuurlijk ook niet.

3 opmerkingen:

  1. Wat ben je goed bezig! Ik heb niet eens een idee wat mijn vetpercentage is, haha. Leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg leuk artikel! Bij mij hetzelfde, na de examens heb ik het (vooral sport) een beetje verwaarloost, zo'n zonde! Ik heb echt mijn schoolritme nodig om regelmatig te sporten...

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, ik lees ze allemaal!